Számítástechnikai hálózatok tervezése és telepítése

 

Amit a hálózatokról érdemes tudni.....

Amint tudjuk, a számítástechnika és a távközlési eszközök, telefonok, nyomtatók, televíziók, és egyéb szórakoztató, -és munka eszközök szerkezeti felépítése lehetővé teszi hogy az eszközöket hálózatba kössük, internetre kapcsolódjunk és használjuk, belső hálózati szórakoztató és munkahálózatokat ( VPN, Internet) hozzunk létre.

Ezektől a hálózatoktól, internet elérésektől várjuk azt, hogy stabil jelerősségű, mindig kapcsolódó, jól működő kapcsolatok vegyenek körül minket. Tapasztalatunk, hogy a Wi-fi hálózat elterjedésével szabadon mozgunk eszközeinkkel 2,4 vagy éppen 5 GHZ-en, mégis sokszor nem stabil a kapcsolat, router újraindítások, csatorna torlódások, szolgáltatói teljesítménycsökkentések, és még számtalan ok, ami bosszúságot okoz, mert hiába fizetünk érte, nem kapjuk azt a minőséget amit szeretnénk.

Az otthoni wi-fi-s hálózatokat lehetséges jó minőségben elérni, aminek a legtöbbször jó minőségű routerekre való csere, és repearter-ek ( jelismétlők, erősítők) beépítésével lehetséges pozitív irányban változást elérni. Azt talán kevesebben tudják, hogy léteznek már villanykapcsolóhoz hasonlító jelerősítők, amik a design mellett ellátják feladatukat is. - További lehetőségek rejlenek a wi-fi 6-os elterjedésével, és a MESH hálózatok kiépítésével - amelyek akár több szinten - akár 400 m2-es területet is le tudnak fedni, biztonságosan, és azonos jelerősséget garantálva az egész területen.

 

 A legbiztosabb módja, hogy eszközeink a lehető legnagyobb sávszélességet és sebességet kapják meg - azt a vezetékes hálózat kiépítésével és használatával kaphatjuk meg. A gyorsaságon és a stabil kapcsolaton kívűl nem mellékes, hogy nehezebben feltörhető és lehallgatható a forgalom, mint a rádiós hálózatnál. Amennyiben vannak nem csak mobil eszközeink, ( PC, Laptop, Televízió, nyomtató, stb.) érdemes elgondolkodni, hogy kiépítsünk egy fix adatforgalmat adó hálózatot.