Amit az eszközök kommunikációjáról tudni kell...

Okos eszközök kommunikációja történhet Wi-fin, Rádióhullámokon, vagy vegyes kommunikációval. Ahogyan az eszközök okosodnak, és egyre több feladatot képesek ellátni, úgy fejlődnek kommunikáció terén is. 

A Wi-Fi szabvány következő generációja a Wi-Fi 6, amely 802.11ax néven is ismert. A szabvány a 802.11ac erősségeire épül, miközben növeli a hatékonyságot és a rugalmasságot, amely lehetővé teszi az új és meglévő hálózatok számára a sebesség és kapacitás növelését a következő generációs alkalmazásokkal. Az Elektrotechnikai és Elektronikai Mérnöki Intézet (IEEE) a Wi-Fi 6 szabványt javasolta, így összekapcsolhatja a vezeték nélküli Gigabit Ethernet vezeték nélküli szabadságát és nagy sebességét a licencelt rádió megbízhatóságával és kiszámíthatóságával.Hatékonysága mellet az eszközöknek kevesebb energiát kell felhasználniuk stabilabb és gyorsabb adatforgalmazással. Szinte minden okos eszköz - rendszer telepítéséhez szükséges Wi-fi-t használni, de vannak rendszerek,amelyek kapcsolódása utána nem használ Wi-fi-t.

ZigBee, - Ez egy vezetéknélküli adatkommunikációs forma. Legfontosabb tulajdonsága, hogy használata rendkívül kis energiafelhasználással jár, ami ideális az apró akkumulátorral vagy elemmel működő IoT eszközök számára. A Zigbee viszonylag kis sebességű adatátvitelre képes, és a statikusabb jellegű megoldásoknál szokták alkalmazni, ezért ideális az okos otthon különböző szenzorainak és eszközeinek összekapcsolására. Kommunikációra a 2,4 GHZ-et ( Wi-fi is) használja.

Z-Wave - A Z-Wave a dán Zensys cég ötletéből született, hogy egy egyszerűbb és olcsóbb alternatívát biztosítson a Zigbee mellett. A Zigbee és a Z-Wave olyan vezeték nélküli protokollok, amelyek az intelligens otthonon belüli kapcsolódásra fejlesztettek ki. Röviden: ZigBee a Bluetooth-hoz hasonlóan működik. A ZigBee az a vezeték nélküli nyelv, amit SmartHome eszközök használnak az egymás közötti kommunikációhoz.800-900 MHz-es rádiófrekvenciás tartományon működik, az egyetlen ok, ami miatt érdekel ez minket, hogy ellentétben a 2.4GHz-es Zigbee-vel (általános frekvencia Wi-Fi-n), a Z-Wave-nek nincsen interferencia problémája.A Wi-Fi-vel ellentétben, ahol az eszközöknek egy központi HUB-hoz (általában egy routerhez vagy egy másik hozzáférési ponthoz) kell csatlakozniuk, a Z-Wave eszközök mindegyike össze van kötve egymással, hogy hálóhálózatot hozzon létre. Általában van egy központi HUB, amely csatlakozik az internethez, de az eszközök – az érzékelők, az izzók és így tovább – nem rendelkeznek Wi-Fi-vel egyáltalán, csak a Z-Wave kapcsolatot használják, hogy kommunikáljanak egymással és a HUB-bal.Egy hálózathoz akár 232 eszközt is lehet csatlakoztatni. Igaz ez nagyon messze van a 65 000+ eszköztől a Zigbee-nél, de azt hiszem sose lesz ennyi okos kütyü a házban.

Ahogy az intelligens otthonok népszerűsége felértékelődött, egyre több és több csatlakoztatott eszköz kerül hozzáadásra az emberek házaihoz. Sok ilyen eszköz – szenzorok, villanykörte, fűtésszabályozók, zárak, dugók és hasonlók – Z-Wave kompatibilis, és kommunikálni tudnak egymással. A Wi-Fi-nél jóval alacsonyabb energiaigényű, de sokkal nagyobb hatótávolságú, mint a Bluetooth, ez a protokoll alacsony energiájú rádióhullámokkal működik, így kommunikál eszközről eszközre.

Amint látjuk, sok a gyártó, sokféle eszközzel és hálózati protokollal szerepel az okos eszközök palettáján, mégis, a bővíthetőség, a megbízható együttműködés, és a megfelelő eszközök felhasználása miatt nem feltétlenül ajánljuk , hogy tapasztalat nélkül fogjanak bele a vásárlásba - mert egy nem működő, kommunikációképtelen rendszer nem fogja szolgálni igényeinket - nem is kevés pénzt áldozva rá.

Érdeklődés, lehetőségek: a Elérhetőség fül alatt...